zaterdag 14 januari 2012

SGP-fractieleider Van der Staaij vindt missie Afghanistan opvallend positief

De meeste fractieleiders uit de Tweede Kamer hebben deze week een vierdaags bezoek aan de politietrainingsmissie in Afghanistan gebracht. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij heeft de reis positief ervaren. Hij ziet wel een aantal verbeterpunten.

In het Reformatorisch Dagblad komt Van der Staaij aan het woord. Hij zegt: “Groen licht geven voor een missie is één ding. We wilden nu als fractievoorzitters onze belangstelling tonen voor het werk dat gebeurt en de militairen en politiemensen ter plekke steunen door onze waardering daarvoor uit te spreken.”

Van der Staaij toonde zich na afloop evenals onder meer Jolande Sap (GroenLinks) en Joel Voordewind (ChristenUnie) “trots” op de Nederlandse inzet, en zei: “We hebben de Nederlandse militairen en politieagenten een hart onder de riem gestoken.”

Hij noemt het in de krant “opvallend hoe positief de missie op dit moment uitpakt. De Nederlandse militairen en politiemensen geloven er echt in. Ze merken dat de training van de Afghanen aanslaat. Ook in de internationale gemeenschap is er veel waardering voor.”

De reis vormde voor Van der Staaij een “krachtige bevestiging” van de positieve indruk die hij al had over de missie in Afghanistan. Hij is ook voorstander van een ruimer mandaat voor de missie.

Verbeterpunten
Het Reformatorisch Dagblad bericht dat Kees van der Staaij zich voorstander heeft getoond van een flexibele inzet van de Nederlanders, ook buiten Kunduz.

De VVD en CDA willen graag dat Nederlandse trainers ook de Afghaanse grenspolitie en agenten van buiten Kunduz gaan trainen, dan is er meer werk voor de opleiders.

Het is onduidelijk of de regering hiervoor de komende tijd voldoende steun in de Kamer krijgt, omdat gedoogpartner PVV ertegen is en de ChristenUnie en GroenLinks (nog) niet voor deze uitbreiding zijn.

Van der Staaij ziet ook een verbeterpunt in de inzet van de vier Nederlandse F-16’s van de Air Task Force die op Camp Marmal bij Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan zijn gestationeerd.

De SGP’er zegt: “Deze mogen alleen bondgenoten die in nood verkeren te hulp schieten wanneer ze al in de lucht zijn. Als ze op de grond staan, mogen ze niet opstijgen om te helpen. Dat is een onzinnige beperking. Ik zal binnenkort dan ook pleiten voor meer armslag voor de inzet van met name de F-16’s.”

Situatie christenen
Van der Staaij vond zijn ontmoeting met de Afghaanse president Hamid Karzai bijzonder. Hij vroeg aandacht voor de penibele situatie van christenen in Afghanistan.

Hij zegt in de krant: "Namens de delegatie heb ik aandacht gevraagd voor de benarde positie van (bekeerde) christenen in Afghanistan. Ik merkte dat het ruimte bieden aan afval van de islam een hypergevoelig punt is."

Hij vervolgt: "De positie van bekeerlingen is de laatste jaren zeker niet verbeterd. Het is belangrijk onze zorg daarover naar voren te blijven brengen. Ik merkte dat daar goed naar werd geluisterd."

De SGP heeft twee zetels in de Tweede Kamer en steunt het besluit van de regering om een politietrainingsmissie naar Afghanistan te sturen.

Video mening SGP
De SGP-fractie heeft op 24 januari een video op You Tube gezet waarin Kamerlid Kees van der Staaij kort en bondig de mening van de SGP verwoordt over de politiemissie in Kunduz.

Van der Staaij betoogt zegt onder meer dat de SGP positief staat tegenover de verdere uitbreiding van de taken van de politietrainers, zoals het opleiden van de grenspolitie en agenten uit andere provincies.



Zie ook:
PVV vindt Kunduz symboolmissie, Hero Brinkman vond het onzin om mee op bezoek te gaan
SP blijft tegen missie Afghanistan en geeft voorkeur aan investering in onderwijs en economische ontwikkeling
Bewondering PvdA voor troepen Kunduz, maar blijft tegen uitzending missie Afghanistan
D66-fractievoorzitter Pechtold positief over missie Kunduz
GroenLinks-fractieleider Sap enthousiast over politiemissie
Fractievoorzitters bezoeken missie Afghanistan